КАНДИДАТСТВАЙ ОНЛАЙН

Възпитаник на Шуменския университет – новият диригент на Градския духов оркестър „Михаил Биков”абв

 
Христо Атанасов и в момента е студент в Педагогическия факултет. След дипломирането си като бакалавър в специалността “Педагогика на обучението по музика”, той продължава обучението си в Шуменския университет с магистърска програма. 
Кларинетист, композитор, диригент, музикален лектор, един от създателите на академическия хор, Христо пише камерна музика, съпроводи и оркестрации на солови инструментални творби, музика за представления за деца, детски песни, солови песни, хорови песни, пише за камерни състави. Работи както с български, така и с чуждестранни състави и солисти. Носител е на много отличия и награди.
С творбата си за смесен хор „Достойно ест” печели като композитор трета награда от Международния конкурс за написване на хорова песен СИМЕОНИС-2011. Произведението прозвуча за пръв път пред публиката на тържествения концерт в театъра по повод 40-годишнината на Университета.
Миналата година, по покана на сръбския хор „Лавиринт”, младият и амбициозен музикант, направи световна премиера на последната си духовна композиция „Да исправится молитва моя”.
А Първото издание на конкурса за хорово дирижиране Златната палка-2012 на Шуменския университет му донесе специалната награда на Радио Шумен „За високи постижения в хоровото дирижиране на творба от български композитор”.
Днес музикалната му кариера продължава като диригент на шуменския Градски духов оркестър „Михаил Биков” – доверие, гласувано му от ръководството на читалище “Стилиян Чилингиров”, Община Шумен и музикантите от оркестъра с богата история и традиции.