КАНДИДАТСТВАЙ ОНЛАЙН

Студентски вокален квартетабв

 

СЪСТАВ ЗА АВТЕНТИЧНА И ОБРАБОТЕНА НАРОДНА МУЗИКА

 

Квартет “Абагар” е млад вокален студентски състав при ШУ “Еп. Константин Преславски ”, който има  кратка сценична практика, но смело върви по отдавна утъпканите пътеки в жанра. Прояввява се с особен стремеж към оригиналност, пречупена през твърде млада, но истински осъзната национална принадлежност. Младите и  талантливи Калина Чолакова, Стефка Томова, София Генова и Христина Йорданова са забелязани от изтъкнатия музиколог  Румяна Цинцарска още на първия им дебют, НФС “Мост между поколенията” – град Търговище, 2006, където са удостоени като най-добър студентски състав.

Чистата интонация и близостта до характера на фолклорния първоизточник в квартетното изпълнение, Р.Цинцарска определя като нещо изначално и спонтанно ги кръщава с името на първата печатна книга “Абагар”.

Репертоарното звучене на състава е в жанра на народната обработка и е доста разнообразно – от автентичната песенност до най-съвременните сложни авторски обработки. Ръководител на състава  е  вокалният педагог  Сашка Ченкова, хон. асистент  при ШУ “Eп. Константин Преславски”.

 Квартет “Абагар” е вече познат и приветстван от шуменската публика на редица концерти, както и  с участията си в предавания на ТВ “Шумен”,  видеоклипове и съвместни продукции с Колегиума за камерна музика “Arsmusika” – град Шумен, ансамбъл “Шумен”, Трио „Пауни” и хоровете за славянско пеене “Славуй”  и “Чубрица” от  Холандия, анс. “Слънчев бряг” и с други творчески формации.За тригодишната си история квартетът има завиден брой участия в национални и регионални концерти, форуми и проекти.

 През 2007 г. квартетът участва и в Международния младежки фестивал в гр. Моншанин, Франция, през 2008 г. в Международен фолклорен фестивал в гр. Пори, Финландия. През 2008 г. са носители на два златни медала от Международния младежки фестивал-конкурс “Фолклор без граници” – Албена. През 2009 г. затвърждават постигнатото и печелят трето злато на същия престижен форум. За тази дейност наградата на Шуменския университет за постижения на студенти – 2009 г. в област изкуство, е присъдена на квартет „Абагар”.

През 2010 г. квартет "Абагар" участва като първи български състав в Международния фестивал на изкуствата Isole che Parlano – Festival Internazionale di Musica Teatro e Arti Visive Fra Tradizione Popolare ed Eterodossia XIV EDIZIONE PALAU 6/11 settembre 2010- Palau – Sardegna, и спечели големите овации и признание на музикалната общност, посетила концертите в  град Палау, Сардиния. Момичетата бяха наградени с почетен плакет на кмета на гр. Палау, Сардиния. На 25.12.2010 г. в ефира на Radio 3 Rai – национално радио на Италия, в нощта на Коледа звучаха изпълнения на квартет „Абагар“ от фестивалните концерти.

Квартетът е продуциран през 2010 от Радио Шумен и община Шумен в издаването на два медийни продукта – CD и  DVD „НА ДОБРО”.

CD албумът “ НА ДОБРО”  е продуциран от Радио Шумен и издаден във връзка със 75-годишнината на Българското национално радио.

DVD „НА ДОБРО” е проект „Младежки дейности” на отдел "Култура" на община Шумен и представлява рекламен продукт от клипове, заснети на емблематични места в Шумен, Мадара, Велики Преслав.

„Абагар“ подава ръка и на други млади таланти и работи  със студентките Екатерина Костадинова – мецосопран, Галина Замфирова – алт, и Айшенур Юсеинова – сопран. Гост-солист е и Десислава Петрова – солист на НФА „Филип Кутев”.

 

Някои от отзивите:

 

Отличен ансамбъл и прекрасно отношение към фолклора и необходимата сценичност!

     Напред към бъдещето Ви желае проф. Милчо Василев, зам.-ректор на

    АМТИИ, град Пловдив, композитор и диригент

 

 

Чудесно! Красотата в индивидуалното, соловото изпълнение е невероятна! Но общото е магия! Обединяване на различието в едно е стабилно, „здраво” като „юмрук” на една ръка. В това е силата, в това е вълшебството!

16.05.’07                                         Проф. д-р Анастасия Атанасова-Вукова

                                                     /проф. по музикална психология/

Момичета, вие пеете божествено! Като ви слушам, изпитвам такава българска гордост и ми идва да запея с вас!…Радост е за всички нас, че има толкова млади и професионално обучени изпълнители, в които е съдбата на нашата народна песен. Поздравления и за вашата ръководителка Сашка Ченкова, която аз лично много ценя! На добър час и пейте!

 

Елена Огнянова – фолклорист, писател

Национален събор “С България в сърцето”

град Каварна, 17 – 18 май 2008 г.

 

 

 

Квартетът на ШУ ”Епископ Константин Преславски” бе изключително приятна изненада за журито, както и за многобройната публика на този събор. Момичетата пеят по всички правила на ансамбловия звук. Пожелавам им от сърце големи успехи по трудния път на вокалното камерно музициране

 

 доц. Георги Петков, преподавател в Нов български университет, град София, и диригент на хора “Ангелските гласове”

 

                                                    

Прекрасни сте, „Абагар”. Възхитихте ме с чудесните си гласове, с изключителното си ансамблово мислене и музициране, с обичта си към народната ни песен! Поздравления за вас, красиви и талантливи момичета и великолепната ви педагожка Сашка Ченкова, чиито възпитанички имам удоволствието да дирижирам в нашия хор „Космически гласове от България”.

С много обич ви желая да покорявате света с народната песен!

 

Ваня Монева

/диригент на хор “Космическите гласове”/

20.11.2008 г. /София/

 

 Всички големи майстори искат да се върнат там , където сте вие сега.

/Дори и да не си го признават гласно./

Искат да имат вашите усмивки, вашата енергия и бъдеще време!

Не бързайте да ставате толкова големи звезди.

Просто правете музика за радост.

Всъщност си остава само тя, когато е споделена.

 

Драгомир Симеонов

Музикален  редактор – Радио Шумен